vineri, 5 decembrie 2008

"V" de la Voluntartiat



Obiectiv:
Promovarea conceptului și practicii voluntariatului.

Adresat tinerilor și adulților care în mod gratuit şi liber, dăruiesc din timpul, cunoștințele și competențele lor, implicându-se în activități și proiecte, care urmăresc binele persoanei și progresul societății.

Conceptul de voluntariat:
"Voluntariatul este activitatea de interes public desfăşurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fară a primi o contraprestație materială. Activitatea de interes public este activitatea desfaşurată în domenii cum sunt: asistența și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învătământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea." (definiție preluată din Legea Voluntariatului 2006, România)

«Voluntariatul este o componentă de bază a modului de manifestare a societăţii civile. El transpune în practică cele mai nobile aspiraţii ale omenirii – dorinţa (nevoia) de pace, libertate, şanse egale, siguranţă şi dreptate pentru toţi oamenii. În această eră a globalizării şi a schimbării continue, lumea devine mai mică, mai interdependentă şi mai complexă.

Voluntariatul – atât prin acţiuni individuale, cât şi de grup – este o modalitate prin care:
  • pot fi promovate şi întărite valori umane legate de comunitate, grija faţă de soarta aproapelui;

  • indivizii îşi pot exercita drepturile şi responsabilităţile ce le revin ca membri ai comunităţii, în timp ce evoluează şi învaţă de-a lungul vieţii, devenind conştienţi de întregul lor potenţial uman;

  • se pot crea legături care să ajute la depăşirea diferenţelor care ne despart, astfel încât să trăim împreună în comunităţi sănătoase şi solide, muncind împreună la găsirea unor soluţii inovatoare pentru provocările noastre comune şi pentru a modela destinele noastre colective.
În zorii noului mileniu, voluntariatul este o componentă esenţială a tuturor societăţilor. El pune eficient în practică declaraţia Organizaţiei Naţiunilor Unite confom căreia: “Noi, oamenii avem puterea de a schimba lumea”.
Această declaraţie sprijină dreptul fiecărei femei, al fiecărui bărbat sau copil de a se asocia liber şi de a fi voluntari, indiferent de originea lor culturală sau etnică, de religie, vârstă, sex şi condiţie fizică, socială sau economică. Toţi oamenii din lume ar trebui să aibă dreptul de a-şi pune la dispoziţie în mod liber timpul, talentul şi energia în beneficiul altor persoane sau al comunităţii lor prin acţiuni individuale sau colective şi fără a aştepta recompense financiare».
Extras din Declaraţia universală cu privire la Voluntariat, adoptată de către comitetul director internaţional al IAVE - The International Association for Volunteer Effort, în cadrul celei de-a XVI-a Conferinţe Mondiale a Voluntarilor, Amsterdam, Olanda, ianuarie 2001.

SFATURI PENTRU VOLUNTARI:
1. FII CONVINS!
Cercetează-ţi sentimentele şi asigură-te că vrei să ajuţi alţi oameni.
2. FII SIGUR!
Nu-ţi oferi serviciile până nu eşti convins de valoarea a ceea ce faci.
3. FII LOIAL!
Oferă sugestiile, dar acceptă regulile; nu critica ceea ce nu înţelegi (s-ar putea să existe un bun motiv ca lucrurile să fie aşa cum sunt).
4. SPUNE CE GÂNDEŞTI!Întreabă ceea ce nu înţelegi; nu-ţi păstra pentru tine întrebările şi frustrările până când acestea te îndepărtează sau creează probleme organizaţiei.
5. FII DISPUS SĂ ÎNVEŢI!
Instruirea este esenţială pentru a-ţi putea desfășura activitatea în bune condiţii.
6. ÎNVAȚĂ TOT CE POŢI!Află tot ceea ce poţi despre organizaţie şi despre munca ta.
7. ACCEPTĂ SUPERVIZAREA!Vei fi mai util și îţi vei îndeplini sarcinile mai eficient dacă vorbeşti cu cineva despre activitatea ta şi dacă accepţi îndrumare.
8. FII DE ÎNCREDERE!
Fă ceea ce te-ai angajat să faci; nu promite ceea ce nu eşti sigur că poţi să faci.
9. FII UN BUN COECHIPIER!Găseşte-ţi un loc în echipă. Munca e mult mai plăcută şi mai plină de satisfacţii atunci când nu eşti singur.
  • text adaptat de catre Pro Vobis şi AID-ONG după Carta drepturilor Voluntarului
    elaborată de Centre National du Volontariat, Paris.
În anul 1985, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 5 decembrie Ziua Internaţională a Voluntarilor pentru Dezvoltare Economică şi Socială, sărbătorită de atunci în întreaga lume.
Începând din anul 2007 cu ocazia Zilei Internaţionale a Voluntarilor, la CENTRUL Sf. LEONARDO MURIALDO, au fost organizate întâlniri şi momente de formare pe tema "voluntariatului".
Afiş 5 decembrie 2007___________________ Afiş 5 decembrie 2008

Pentru anul 2009 este programată "Gala voluntarilor" moment în care vor fi premiaţi cei mai merituoşi voluntari care, în decursul anului, au dedicat cu pasiune şi entuziasm din timpul, cunoştinţele şi competenţele lor pentru binele celorlalţi şi pentru progresul societăţii.
Dacă eşti interesat şi vrei să cunoşti şi alte informaţii sau pur şi simplu doreşti să te implici în acţiuni de voluntariat, contactează-l la adresa Centrului, pe pr. Maximilian HORLESCU.
Voluntariatul înnobilează Viaţa! Dă-i şi tu nobleţe, fii Voluntar!




Contact: Maximilian H.

Niciun comentariu: